Aufstieg und Fall der Stadt Mahagonny

Info en tickets

Aufstieg und Fall der Stadt Mahagonny

Opera nieuwe productie

Aufstieg und Fall der Stadt Mahagonny

Kurt Weill

a5c5p0000004RXqAAM-a0b0N00001M0JVzQAN


De jazzy opera van Kurt Weill vertelt het verhaal van een valstrikstad waarin genot als enige wet geldt. Wat lijkt op een paradijs, verandert snel in een hel.

Maatschappelijk relevant muziektheater voor de eigen tijd, daar was het Kurt Weill om te doen bij de compositie van Aufstieg und Fall der Stadt Mahagonny. Drie voortvluchtige criminelen stichten out of the blue de nieuwe stad Mahagonny, een ‘valstrikstad’ die de menselijke ondeugden & zucht naar genot ten volle exploiteert en er haar fortuin op bouwt. Geleidelijk verwordt dit consumptieparadijs tot een hel waarin plezier en lust de enige morele wet vormen en waarin alles is toegestaan zolang je maar betaalt. Voor Ivo van Hove, regisseur van een nieuwe productie van Mahagonny, is de jazzy opera van Kurt Weill en Bertolt Brecht urgenter dan ooit. In een visueel strakke stijl, die inzet op de onduidelijke grens tussen het reële en het virtuele, slaat hij de brug tussen de maatschappelijke crisis van de late jaren 1920 en vandaag. Van Hove: ‘We leven in een tijd waarin de verdeeldheid nog nooit zo groot is geweest. We zijn getuigen van een nieuwe klassenstrijd.’

Coproductie Nationale Opera & Ballet (Amsterdam), The Metropolitan Opera, Opera Ballet Vlaanderen, Théâtres de la Ville de Luxembourg. Met steun van de Tax Shelter-maatregel van de Belgische Federale Overheid, in samenwerking met Podiumfonds.

ca. 3 uur, inclusief pauze

Gratis inleiding (in het Nederlands) 1 uur op voorhand.

met Nederlandse en Engelse boventiteling


De makers
Foto's


Reacties

  • "Een beklijvend verhaal, in een al even beklijvende enscenering met uitstekende muziek."

    De Standaard

  • "Naast ons in de zaal zat een koppel dat voor het eerst een operaticket had gekocht. 'We vinden het geweldig, heel toegankelijk. Maar misschien kennen we er te weinig van,' zeiden ze enigszins bedeesd. Ze kennen er genoeg van."

    De Tijd

  • "De mix van real en fake, van vervreemding en subjectiviteit, zorgt voor heel wat opzwepende of ontroerende momenten."

    De Morgen

Deel je ervaring


Data


Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Volg ons