Het verhaal van La clemenza di Tito

di 5 sep 2023

CLE website 1

Eerste bedrijf

Vitellia, de dochter van keizer Vitellius die door de vader van keizer Tito afgezet werd, voelt zich de rechtmatige erfgenaam van de troon. Vitellia manipuleert Tito’s vertrouweling Sesto om een aanslag op Tito te plegen. Sesto voelt zich verscheurd. Hij is dan wel verliefd op Vitellia, maar zijn eigenlijke trouw ligt bij Tito. Sesto bezwijkt uiteindelijk onder Vitellia’s druk en zal haar plan uitvoeren.

Sesto’s vriend Annio komt melden dat keizer Tito de wil van het volk zal volgen om een Romeinse bruid te kiezen. Vitellia koestert de hoop dat Tito haar zal kiezen. Ze beveelt Sesto om de aanslag niet uit te voeren.

Tito wordt toegejuicht door het volk. Hij weigert met de schatten uit onderworpen provincies een tempel ter ere van zichzelf te laten bouwen. Hij schenkt het geld aan de slachtoffers van de recente vulkaanuitbarsting. Tito wordt aanbeden door het volk om zijn goedhartigheid.

Annio is verliefd op Sesto’s zus Servilia en wil Tito’s goedkeuring om met haar te trouwen, maar de keizer koos Servilia zelf als zijn bruid. Servilia richt zich tot Tito en getuigt van haar liefde voor Annio. Tito is bewogen door Servilia’s eerlijkheid en schort zijn plan met haar te huwen op.

Vitellia spoort ondertussen Sesto aan de aanslag toch uit te voeren, niet wetend dat Tito haar intussen als bruid heeft gekozen. Wanneer Publio dat komt melden, is het al te laat. De (moord)aanslag op de keizer en het capitool is al uitgevoerd.

Tweede bedrijf

Sesto is compleet van de kaart. Hij neemt de schuld voor Tito’s vermeende dood volledig op zich. Annio brengt Sesto het nieuws dat de keizer de aanslag overleefd heeft en raadt hem aan alles op te biechten. Vitellia wil echter dat Sesto vlucht zodat hij haar nooit zal kunnen verraden. Sesto wordt als schuldige beschouwd en gearresteerd.

Tito is overtuigd van de onschuld van zijn vriend, maar Sesto heeft bekend. De Senaat heeft de terdoodveroordeling al uitgesproken en enkel de handtekening van de keizer ontbreekt nog.

In een gesprek weigert Sesto Tito een motief te geven voor zijn verraad. Na een innerlijke strijd besluit Tito Sesto toch genade te schenken. Vitellia wordt geplaagd door schaamte en een diep schuldgevoel.

Het volk bezingt zijn keizer. Terwijl Tito de gratie aan Sesto wil uitspreken, legt ook Vitellia een bekentenis af. Tito is geschokt maar schenkt ook haar vergiffenis.

CLE website 2
Foto Annemie Augustijns

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Volg ons