• Synopsis
  • Opera

Het verhaal van Le nozze di Figaro

Mozarts Le nozze di Figaro is een opera met opzwepende muziek, dolkomische personages en een knotsgek verhaal. Alles begint met Figaro en Susanna die graag willen trouwen, maar dat blijkt moeilijker dan gedacht. Lees hier welke obstakels het koppel moet overwinnen, en tot welke hilarische situaties dat alles leidt.

wo 17 mei 2023

Le Nozze de Figaro repetitiebeeld 1

EERSTE BEDRIJF

Bij het krieken van de dag zijn bedienden én verloofden Figaro en Susanna al druk in de weer. Figaro brengt de ruimte in orde waar het bed dat de graaf hun belangeloos beloofd heeft, moet komen. Susanna is bezig met wat ze zal dragen op hun aanstaande bruiloft. Ze moet haar bijna-echtgenoot er wel op wijzen dat de graaf wel degelijk een dubbele agenda heeft. De graaf heeft namelijk een oogje op haar en zal alles in het werk stellen om de nacht met haar te kunnen doorbrengen. Uit onverwachte hoek krijgt de graaf hulp: ene Marcellina meldt zich, vergezeld van Bartolo. Dit pikante duo op leeftijd blijkt ooit een affaire gehad te hebben, maar wat nu belangrijker is: Figaro heeft een openstaande schuld bij Marcellina. Toen hij die lening aanging zou hij beloofd hebben dat hij Marcellina zou huwen als hij haar niet tijdig zou terugbetalen. Bartolo heeft ook nog een appeltje te schillen met Figaro, dus hij biedt Marcellina graag zijn juridische hulp in haar rechtszaak tegen Figaro.

Dan is er nog Cherubino, de adolescente page die overloopt van verlangens, voor zo goed als elke vrouw. Eerder had een woedende graaf Cherubino betrapt met Barbarina (zij is de dochter van de tuinman uit het tweede bedrijf) – hij pikt het niet dat hij de vrouwelijke aandacht met een ander in zijn kasteel moet delen. Cherubino zoekt daarom troost bij Susanna, die onaangekondigd bezoek krijgt van – hoe kan het ook anders – de warmbloedige graaf. De bange page verstopt zich, hoort misschien iets wat hij niet horen mocht en wordt uiteindelijk opnieuw betrapt door de graaf. (Dat alles tot groot vermaak van Basilio die ziet dat zijn werk, het tegen elkaar opstoken van de kasteelbewoners, voor hem gedaan wordt.) Om eindelijk van de schalkse schavuit verlost te zijn, stuurt de graaf Cherubino naar het leger. Ook nog aan het eind van dit eerste bedrijf probeert Figaro – ten overstaan van de dorpsgemeenschap die hij heeft opgetrommeld – de graaf zijn avances te laten afzweren en een spoedig huwelijk met Susanna af te dwingen.

Le Nozze de Figaro repetitiebeeld 4
Repetitiebeeld: Annemie Augustijns

TWEEDE BEDRIJF

Met lede ogen heeft de gravin de affaires van haar echtgenoot aangezien. De onbeminde vrouw spant samen met Susanna en Figaro. De gravin wil de liefde van haar man terug en zij willen nog steeds zo snel mogelijk trouwen. Het drietal besluit de graaf een koekje van eigen deeg te geven: ze ontsteken zijn jaloezie door hem een brief te tonen van een ‘geheime minnaar’ van de gravin. Verblind door nijd zal hij dan geen oog meer hebben voor Susanna, dat is het plan. Bij nader inzien is het misschien verstandiger om Cherubino – die is er stiekem nog steeds – te verkleden als Susanna. Het nieuwe plan is dan: stel dat de graaf in de lommerrijke tuin in Cherubino’s vermomming trapt en voor het oog van de verstopte toekijkers opnieuw avances maakt, dan kan hij publiekelijk geconfronteerd worden met zijn wandaden en tot inkeer komen. Heel wat verwikkelingen, gesloten deuren en een gewaagde sprong later moet de graaf voor iets anders zijn excuses aanbieden aan de gravin, al geeft hij zich nog niet gewonnen. Het is hoog tijd om zijn troef uit het eerste bedrijf – Marcellina en Bartolo – te spelen.

Le Nozze de Figaro repetitiebeeld 5
Repetitiebeeld: Annemie Augustijns

DERDE BEDRIJF

Na veel verwarring, veel geroep en een schijnproces blijken Marcellina en Bartolo om een erfelijke reden af te moeten zien van hun rechtszaak. Verder wordt Cherubino opnieuw verkleed, nogmaals als meisje, zodat hij kan blijven voor de bruiloft. Ondertussen hebben de gravin en Susanna uit het tweede bedrijf geleerd dat ze hun plannetjes best smeden zonder inmenging van Figaro. Onderling spreken ze af dat de gravin zich zal moeten voordoen als Susanna om zo haar man in eigen persoon te kunnen betrappen.

VIERDE BEDRIJF

Misschien hadden Susanna en de gravin Figaro toch deelgenoot moeten maken van hun plan. Te laat: dankzij de schemering en glurend vanuit de bosjes ziet Figaro de vermomde gravin aan voor Susanna en hij denkt zijn verloofde daadwerkelijk te betrappen op een rendez-vous met de graaf. Zijn woede, die gelukkig niet al te lang duurt, verraadt dat hij ook nog het een en ander te leren heeft. Ook duikt Cherubino nog een (laatste) keer op het verkeerde moment op. Maar, zoals voor ons allen geldt: uiteindelijk komt de waarheid boven water. De graaf ontdekt in ieders bijzijn dat hij om de tuin is geleid. Hij kan niet anders dan door de knieën gaan en oprecht om vergiffenis vragen. Zijn vrouw vergeeft hem. Het slotkoor vat het samen: het kon niet anders, deze gekke en verwarrende dag moest wel eindigen met verzoening en liefde.

Le Nozze de Figaro repetitiebeeld 2
Repetitiebeeld: Annemie Augustijns

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Volg ons