Wie is OBV en wie doet wat?

vr 25 aug 2023

MOZART CONCERT ARIAS

Er zijn zo’n 450 mensen aan de slag bij Opera Ballet Vlaanderen. De vakkennis van die groep spreidt zich uit over verschillende domeinen: muziek, zang, dans, kostumering, kap & grime, rekwisieten, geluid-video-licht, podiumtechnieken...

Wie is Opera Ballet Vlaanderen?

Opera Ballet Vlaanderen (OBV) brengt opera, ballet, concerten en muziektheater als actuele en levende kunst. Bovendien geeft het huis in zijn Vonk-producties jonge makers een podium voor experiment en vernieuwing, en zet het in op participatie en co-creatie. Daarnaast organiseert OBV allerlei omkaderende evenementen rond zijn producties, zoals workshops en rondleidingen.

OBV is een van de grootste en oudste cultuurhuizen in België. De organisatie is drie professionele gezelschappen rijk: een symfonisch orkest van 70 muzikanten, een koor en een kinderkoor van telkens rond de 40 zangers, en een balletgezelschap van een 30-tal dansers. Naast de vele freelancers en gastartiesten zijn zo’n 450 mensen aan de slag in huis. De vakkennis van die groep spreidt zich uit over verschillende domeinen: muziek, zang, dans, kostumering, kap & grime, rekwisieten, geluid-video-licht, podiumtechnieken...

Wie doet wat?

De afdeling artistieke planning en productie giet alle projecten in een overzichtelijke planning. Zij coördineren de producties en begeleiden de artiesten wanneer ze in ons land verblijven.

De departementen muziek, opera en ballet zijn verantwoordelijk voor de werking van de vaste ensembles van ons huis: het koor en kinderkoor, het orkest en ons balletgezelschap.

Alles wat je over de OBV ziet aan de gevel van het gebouw of elders in de stad, wat je leest in je krant, hoort op tv en radio of ontvangt in je mailbox: dat is allemaal het werk van marketing en PR. Zij maken posters en flyers, verkopen kaarten en abonnementen, plaatsen advertenties, stofferen de website.

Om de financiën en het personeel in goede banen te leiden zijn er de afdelingen boekhouding en de personeelsdienst.

Opera in het Tsjechisch of Russisch? Geen probleem. Haast elke zin van een personage wordt simultaan vertaald en geprojecteerd via boventiteling, boven en naast de toneelopening. Dit is het werk van onze dienst dramaturgie. Zij stellen ook de programmaboeken en magazines samen en verzorgen gratis inleidingen voor elke voorstelling. Daarnaast zorgen zij ook voor inhoudelijke input bij artistieke teams tijdens creaties.

De facilitaire dienst staat in voor de interne dienstverlening aan publiek en medewerkers: van onthaal over schoonmaak en onderhoud van gebouwen tot installaties en renovaties. De dienst houdt ook de veiligheid van het gebouw in de gaten.

In het decor- en rekwisietenatelier wordt er getimmerd, geschilderd en geboetseerd aan nieuwe decors en rekwisieten voor de komende producties. Men stelt er alles in het werk om aan de wensen van regisseurs en scenografen te voldoen. Om de projecten te verwezenlijken is grondige research, technisch inzicht en vakmanschap nodig. Onze medewerkers blinken stuk voor stuk uit in hun specialiteit.

In het kostuumatelier worden stoffen versneden en geverfd, genaaid en versteld. Op basis van kostuumontwerpen gaan onze medewerkers aan de slag om alles in detail uit te werken. Tijdens de kostuumpassen leggen ze de laatste hand aan de ontwerpen zodat ze als gegoten zitten voor de artiesten die ze zullen dragen op scène. Hoe ziet een kleur of stof eruit onder theaterbelichting? Hoe laat je kleren er oud en versleten uitzien? En hoe zorg je ervoor dat balletdansers genoeg bewegingsvrijheid hebben in hun kostuum? Het zijn slechts enkele van de uitdagingen die het kostuumatelier dagelijks aangaat.

De podiumtechnici maken de bühne speelklaar voor elke voorstelling: ze bouwen het decor op en zorgen ervoor dat alle scènewissels vlot verlopen. Zij staan ook in voor de bediening van de trekkenwand. De medewerkers van belichting / audio / video (AVLX) programmeren de gewenste belichting en zijn verantwoordelijk voor alles wat met audio en video te maken heeft tijdens een voorstelling. Eens de opbouw klaar is, gaan deze ploegen aan de slag met de feedback van de artiesten om de nodige aanpassingen en reparaties door te voeren. De podiumtechnici en AVLX'ers volgen de repetities mee, zodat ze tijdens de voorstelling exact weten wat hen te wachten staat. Stressbestendig zijn en beschikken over een scherpe focus is een must, want the show must go on!

Een voorstelling zou niet zijn wat ze is zonder de final touch van onze medewerkers bij kap en grime. In een mum van tijd maquilleren ze solisten, dansers, koorzangers en figuranten alvorens ze het podium oplopen. Pruiken en latex maskers aanbrengen, kapsels bestendig maken voor een lange voorstelling, de maquillage bijwerken in de pauze… Ze zorgen ervoor dat de expressie van onze artiesten het publiek van de eerste tot de achterste rij beroert.

Het zaalpersoneel begeleidt je tot je plaats, serveert je drankje tijdens de pauze en zorgt ervoor dat je je thuis voelt wanneer je bij ons op bezoek bent.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Volg ons