• Huis en mensen

De helden achter de schermen

door Maarten Boussery, vr 7 okt 2022

Rondleiding educatie algemeen Marcel Lennartz C1 A6318

Een opera- of balletvoorstelling maak je niet alleen. Naast zangers, dansers en muzikanten, werken er in ons huis een hoop technische krakken die zorgen voor kostuums, decor, belichting, grime, rekwisieten… Wie doet wat achter de schermen?

Decor- en rekwisietenatelier

In het decoratelier in Zele wordt er getimmerd, geschilderd en geboetseerd aan nieuwe decors en rekwisieten voor de komende producties. Men stelt er alles in het werk om aan de wensen van regisseurs en scenografen te voldoen. Zo is voor de komende operavoorstelling Ernani een groot anatomisch hart in de maak dat er levensecht uitziet. Om zulke projecten te verwezenlijken is grondige research, technisch inzicht en vakmanschap nodig. Onze medewerkers blinken stuk voor stuk uit in hun specialiteit.

Bekijk hieronder hoe het decor van Les Pêcheurs de Perles in seizoen 2018/2019 gemaakt werd.

IMG 9626 1

Podiumtechniek en belichting / audio / video

De podiumtechniekers maken de bühne speelklaar voor elke voorstelling: ze bouwen het decor op en zorgen ervoor dat alle scènewissels vlot verlopen. De medewerkers van belichting / audio / video (AVLX) programmeren de gewenste belichting en zijn verantwoordelijk voor alles wat met audio en video te maken heeft tijdens een voorstelling. Eens de opbouw klaar is, gaan deze ploegen aan de slag met de feedback van de artiesten om de nodige aanpassingen en reparaties door te voeren. De podiumtechniekers en AVLX'ers volgen de repetities mee, zodat ze tijdens de voorstelling exact weten wat hen te wachten staat. Stressbestendig zijn en beschikken over een scherpe focus is een must, want the show must go on!

Bekijk hieronder hoe onze techniekers de Gentse operazaal omtoverden tot ballroom voor A Bigger Thing.

Rondleiding educatie algemeen Marcel Lennartz C1 A6442
© Marcel Lennaertz

Kostuumatelier

In het kostuumatelier worden stoffen versneden en geverfd, genaaid en versteld. Op basis van kostuumontwerpen gaan onze medewerkers aan de slag om de kledingstukken in detail uit te werken. Tijdens de kostuumpassen leggen ze de laatste hand aan de ontwerpen zodat ze als gegoten zitten voor de artiesten die ze zullen dragen op scène. Hoe ziet een kleur of stof eruit onder theaterbelichting? Hoe laat je kleren er oud en versleten uitzien? En hoe zorg je ervoor dat balletdansers genoeg bewegingsvrijheid hebben in hun kostuum? Het zijn slechts enkele van de uitdagingen die het kostuumatelier dagelijks aangaat.

Bekijk hieronder hoe de prachtige historische kostuums van Mozart / Concert Arias. gemaakt worden.

Rondleiding educatie algemeen Marcel Lennartz L1008769
© Marcel Lennaertz

Kap en grime

Het decor is gemaakt en opgebouwd, de rekwisieten verzameld en de kostuums genaaid, maar een voorstelling zou niet zijn wat ze is zonder de final touch van onze medewerkers bij kap en grime. In een mum van tijd maquilleren ze solisten, dansers, koorzangers en figuranten alvorens ze het podium oplopen. Pruiken en latex maskers aanbrengen, kapsels bestendig maken voor een lange voorstelling, de maquillage bijwerken in de pauze… Ze zorgen ervoor dat de expressie van onze artiesten het publiek van de eerste tot de achterste rij beroert.

Bekijk hieronder hoe Tineke Van Ingelgem vanuit de schminkstoel vertelt over de opera Mahagonny.

DSCF6165

Wil jij graag deel uitmaken van een van deze teams? Of heb je andere kwaliteiten die in ons huis passen? Hou dan zeker de vacatures in het oog.
Werken bij Opera Ballet Vlaanderen

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Volg ons