Naar een reconstructie van de kleuren van de salons in Gentse opera

ma 29 jan 2024

1

Onderzoekers hebben in de drie salons van de Gentse opera liefst 14 verflagen blootgelegd. De oorspronkelijke kleuren blijken een pak fleuriger dan de huidige, bruinachtige tinten, en bovendien zijn er ook kleurrijke decoraties ontdekt. Na de restauratie zal alles er heel anders uitzien.

De Gentse opera staat de komende jaren voor een grondige restauratie, renovatie en uitbreiding. De werken starten in 2026 en duren zeker vier jaar. Het vooronderzoek naar de afwerkingslagen van de drie historische salons: de Foyer, de Redoutezaal en de Lullyzaal is afgerond. Het interieur van die operazalen werd doorheen de jaren meermaals overschilderd.

De resultaten zijn veelbelovend. Het onderzoeksteam ontdekte maar liefst 14 afwerkingslagen uit verschillende decoratieperiodes. De oorspronkelijke kleuren, die teruggaan tot de eerste helft van de 19de eeuw toen de opera gebouwd werd, blijken veel levendiger en lichter dan de huidige, bruinachtige kleuren. De Lullyzaal bijvoorbeeld, de meeste spectaculaire van de drie pronksalons, werd in de verf gezet met lichtblauwe en lichtroze tinten.

De drie salons waren niet alleen kleurrijker, er was ook meer decoratie. In de Foyer bijvoorbeeld werd een rood arabeskmotief blootgelegd op een witte achtergrond met groene biezen, in de Lullyzaal brachten de onderzoekers dan weer een geschilderde feniks aan het licht. Die decoraties en de verflagen worden nog verder onderzocht, maar het is nu al zeker dat de salons na de restauratie een pak frisser zullen ogen.

Niet alleen de drie salons zullen na de restauratie lichter en levendiger ogen dan ooit, het hele operagebouw zal schitteren. We willen het gebouw teruggeven aan de Gentenaars als een prachtig muziek- en podiumkunstencentrum.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Volg ons