• Podcast
  • Muziek

Beluister de playlist van The Indian Queen

Het beste van Purcell

di 7 mrt 2023

Preview 20191003 indianqueen 0366

Terwijl in het 17de-eeuwse Europa het operagenre steeds populairder werd, geraakte het in Engeland moeilijk ingeburgerd. De Engelsen gaven een eigen draai aan de nieuwe trend: de dramatic opera werd geboren, een genre waarin gesproken toneeltekst en lyrische aria’s elkaar afwisselen. Ook Purcell schreef veel van dat soort werken, waaronder The Indian Queen.

De ouverture, dansen, songs en koren die hij hiervoor naliet behoren tot de mooiste pagina’s van Purcells oeuvre. Helaas heeft hij het werk door zijn vroege dood niet kunnen afmaken. Maar vergis je niet: de ongeveer veertig minuten muziek die Henry Purcell wél componeerde voor The Indian Queen behoort tot het beste wat hij ons in zijn korte leven heeft geschonken. De partituur kan moeiteloos naast die van zijn bekendste werk Dido and Aeneas staan.

Dat maakt van The Indian Queen een intrigerende titel dit seizoen, die operaliefhebbers en fans van het (Engelse) theater zeker niet mogen missen. Guy Cassiers zette er zijn tanden in, samen met de bekende barokspecialiste Emmanuelle Haïm. Ze dirigeert voor de voorstellingen in Antwerpen haar eigen ensemble Le Concert d’Astrée. De partituur werd aangevuld met ander moois uit het oeuvre van Purcell en composities van tijdgenoot Matthew Locke. In onderstaande playlist kan je alvast proeven van de muziek van de voorstelling.

Ontdek The Indian Queen

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Volg ons