Les Bienveillantes

Info en tickets

Les Bienveillantes

Les Bienveillantes

Hèctor Parra (°1976) / libretto Händl Klaus

a5cP60000006Mb5IAE-a0bb000000tygn0AAA


Een wereldcreatie naar Jonathan Littells controversiële roman De welwillenden (Les Bienveillantes) uit 2006. Hoofdpersonage SS’er Max Aue is niet alleen getuige maar vooral ook mededader van de oorlogsgruwel, maar is er niet door bezwaard. Na de creatie van Infinite Now, over de Eerste Wereldoorlog, gaf Opera Vlaanderen deze gedurfde opdracht rond de Tweede Wereldoorlog aan librettist Händl Klaus en aan de Catalaanse componist Hèctor Parra. Calixto Bieito tekent voor de regie.

De karakterisering van Maximilian Aue als een gevoelige, cultureel gevormde intellectueel, maar tevens als een psychologisch getraumatiseerde en homoseksuele nazi, creëert een onbehaaglijk ambigue situatie. De bewerking van deze roman naar een opera is een werkelijke tour de force. De componist Hèctor Parra schrijft met Les Bienveillantes zijn zesde grotere werk voor muziektheater. In zijn muziek verbindt hij sterke muzikale structuren met een uiterst intuïtieve en directe dramatische toonzetting.

Voor Les Bienveillantes brengt Opera Vlaanderen een cast samen van operazangers met een sterke scenische presence. Regisseur en spiritus rector van Les Bienveillantes is Calixto Bieito, die na zijn beginjaren als enfant terrible van de operascène ondertussen niets van zijn radicaliteit heeft ingeboet. De muzikale leiding is in handen van Peter Rundel, specialist in hedendaagse muziek die ook reeds de creatie van Wilde van Hèctor Parra dirigeerde bij de Schwetzinger Festspiele.

Coproductie met Staatstheater Nürnberg en Teatro Real Madrid

Opgelet: deze voorstelling bevat expliciete scènes en is niet geschikt voor kinderen onder de 16 jaar.

3 uur 30 min, incl. 1 pauze

Gratis inleiding 45 min. voor aanvang van elke voorstelling.

Duits en Frans met Nederlandse en Engelse boventiteling


De makers


Foto's


Data

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Volg ons