• Opera
  • Synopsis

The Rape of Lucretia samengevat

Wed, Apr 12, 2023

339253262 625086825622159 2072488200171290425 n

In Benjamin Brittens kameropera The Rape of Lucretia (1946) vertellen twee allegorische personages, genaamd Male Chorus en Female Chorus, het tragische verhaal van de deugdzame Lucretia die verkracht wordt door Tarquinius. De Romeinse schrijver Titus Livius schreef het verhaal rond het begin van onze jaartelling neer in zijn Ab Urbe Condita, een geschiedschrijving van Rome. Sindsdien is Lucretia een terugkerend motief in de kunstgeschiedenis. Britten vereeuwigde haar in operavorm: lees hier hoe het haar in zijn versie vergaat.

EERSTE BEDRIJF

Eerste scène

Male Chorus en Female Chorus schetsen de historische feiten voorafgaand aan het gebeuren. Het wordt geleidelijk aan duidelijk dat alles zich afspeelt in een abstracte tijdsruimte, die verleden en heden overkoepelt. De eerste scène toont Tarquinius (zoon van de Romeinse koning), Junius (een Romeinse generaal) en Collatinus (echtgenoot van Lucretia) in een oorlogskamp, alle drie stomdronken en verwikkeld in een woordenwisseling. Collatinus heeft net een weddenschap gewonnen, de soldaten hebben immers ontdekt dat alle vrouwen in Rome hen ontrouw zijn en Lucretia is hier de enige uitzondering. Collatinus probeert Tarquinius en Junius tot bedaren te brengen en verlaat het kamp. Tarquinius beslist om zelf Lucretia’s trouw op de proef te stellen.

Intermezzo

Male Chorus beschrijft hoe Tarquinius de Tiber moet oversteken om tot bij Lucretia te geraken.

Tweede scène

Lucretia, die ongeduldig wacht op de thuiskomst van haar man, wordt vergezeld van twee dienstboden Bianca en Lucia. Beide vrouwen kletsen tijdens hun werk over de liefde en over de mannen. Ze worden plots opgeschrikt door geklop op de deur. Lucretia wordt bang omdat gewone bezoekers niet meer zo laat komen. De onaangekondigde gast is Tarquinius. Lucretia verbergt haar angst en is bereid gastvrijheid te verlenen aan de troonopvolger van Rome. Ze biedt hem overnachting aan.

111 A9 5116

TWEEDE BEDRIJF

Eerste scène

Het is nacht. In Rome is het heel onrustig. Opstandige stemmen eisen dat Rome bevrijd zou worden van de tirannie van de Etruskische koning. Lucretia en haar dienstboden zijn weggezonken in een diepe slaap. Tarquinius dringt binnen in de slaapkamer van Lucretia. Hij wordt overweldigd door haar schoonheid en hij kust haar. Ze wordt wakker, ontdekt wie het eigenlijk is en probeert de indringer van zich af te schudden. Tarquinius’ lustgevoelens zijn echter sterker en hij weet haar te overmeesteren.

Intermezzo

Male Chorus en Female Chorus evoceren de verkrachting.

Tweede scène

Een zonnige ochtend. Bianca en Lucia zijn bezig het huis met bloemen te versieren. Lucretia komt in volledige verwarring binnen en wil dat Lucia Collatinus gaat halen. Bianca merkt dat er iets ergs aan de hand is en probeert dit te verhinderen maar tevergeefs. Collatinus en Junius arriveren. Lucretia vertelt Collatinus over de schande die over haar is gekomen. Collatinus begrijpt haar en is ervan overtuigd dat Tarquinius zich opgedrongen heeft aan haar buiten haar wil om. Lucretia is echter ontroostbaar. Wanhopig van verdriet steekt ze zichzelf neer. Junius schreeuwt om wraak. De gewelddadige gebeurtenis roept vragen op bij iedereen die haar dood betreurt.

Epiloog

Male en Female Chorus proberen de zin van het menselijk lijden te begrijpen aan de hand van het offer van Christus.

Meer weten over hoe regisseur Carlos Wagner dit stuk vertaalt naar vandaag?

Lees meer

043 M3 1230
Repetitiebeeld: Rudy Carlier

Sign up for our newsletter

Follow us