Hart voor Ernani

Met de actie Hart voor Ernani wijzen de hartspecialisten van ZAS (Ziekenhuis aan de Stroom) en Opera Ballet Vlaanderen op het belang van ons hart.

Luister naar je hart


‘Het hart is de dirigent van ons lichaam. Het ritme waarmee ons hart klopt, bepaalt hoe onze andere organen doorbloed worden, hoe gezond ze zijn, hoe ons brein van zuurstof voorzien wordt en hoe we ons dus voelen’, zegt cardiologe Nathalie Meyten van ZAS. ‘Voor het welzijn van dat zo belangrijke orgaan is preventie van levensbelang. 'Hart- en vaatziekten blijven een van de belangrijkste doodsoorzaken. Hartscreening moet daarom hoger op de agenda komen. Muziek kan helpen om ons hart te ontspannen en sterker te maken. Dat blijkt uit wetenschappelijk onderzoek.’

Klassieke muziek, en ook opera, doet ons hart duidelijk deugd: daar is ook Opera Ballet Vlaanderen van overtuigd. ‘Opera is hét medium om emoties te verwerken’, zegt Jan Vandenhouwe, artistiek directeur van OBV. ‘De combinatie van het verhaal, de enscenering, de live uitgevoerde muziek en de kwetsbaarheid van de menselijke stem, spreekt het hart rechtstreeks aan.’

Samen willen OBV en ZAS het brede publiek aansporen om extra aandacht te geven aan ons hart. Geen opera is daar meer geschikt voor dan Verdi’s Ernani. Daarin focust de componist meer dan ooit op de gevoelswereld van de personages. Die wordt in de regie van Barbora Horáková Joly zichtbaar gemaakt op het podium door een enorm kloppend hart.

BEELD HOMEPAGE HART VOOR ERNANI PDP STAAND

Wat heeft luisteren naar je hart te maken met de opera Ernani?

Regisseur, dirigente en cardioloog geven meer uitleg in deze video.

"Ogni cor serba un mistero."
"In elk hart schuilt een raadsel"

Elvira in Ernani, eerste akte

Over luisteren naar je hart en luisteren naar muziek


Jeugd- en oorlogstrauma's, diepgewortelde verlangens en onbedwingbare emoties, het dramatische verhaal over de vier hoofdpersonages in Ernani draait helemaal rond hun gevoelswereld en hoe die de realiteit beïnvloedt. Het woord hart (‘cor’ in het oud Italiaans) komt tientallen keren voor in de opera. Het is dus niet toevallig dat de première van deze opera de aanleiding is voor de samenwerking tussen Opera Ballet Vlaanderen en ZAS (Ziekenhuis aan de Stroom).

Uit diverse studies blijkt trouwens dat muziek niet enkel je gemoed maar ook je hartslag beïnvloedt. En ook dat muziek helpt om bepaalde cellen sneller te helen. Wist je trouwens ook dat medicatie sneller werkt en beter als je naar jouw favoriete muziek luistert? Dit komt omdat de bloedvaten hiervan opengaan en je de medicatie sneller opneemt.

Lees meer
over hoe muziek het hart beïnvloedt in een interview met cardioloog dr. Nathalie Meyten.

Preview 2223 Ernani Repetitiebeeld c Annemie Augustijns 34 A0426
Ernani Repetitiefoto: Annemie Augustijns

Luisteren naar muziek is dus goed voor je hart


Dankzij Opera Ballet Vlaanderen en ZAS (Ziekenhuis aan de Stroom) kunnen de patiënten die tussen kerstmis en nieuwjaar in een van de ziekenhuizen verblijven de voorstelling Ernani via streaming volgen. Als hart onder de riem zeg maar.

Kom zeker ook tussen 10 en 18 december de hart-projectie op het operagebouw bewonderen die ons eraan herinnert om stil te staan bij ons hart.

Ontdek ErnaniDeze actie kwam tot stand dankzij een samenwerking tussen Opera Ballet Vlaanderen en ZAS | Ziekenhuis aan de Stroom.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Volg ons