• Synopsis
  • Ballet

Het verhaal van Creature

wo 14 dec 2022

Preview 2223 CRE Creature Khan repetitiebeeld extrac Filip Van Roe DSC8010

Akram Khan maakt met Creature een indrukwekkend spektakel waarin het voltallige balletgezelschap kan schitteren. Het duistere verhaal speelt zich af op een arctisch onderzoekscentrum, ergens in de nabije toekomst. Daar voert een militaire brigade een gewaagd experiment uit op een mysterieus wezen. Ontdek hier hoe het dit schepsel vergaat.

Eerste bedrijf

In een vervallen voormalig onderzoeksstation aan de Noordpool leeft Creature, ingelijfd door een militaire brigade voor een gedurfd nieuw experimenteel programma. Hij wordt getest op zijn mentale en fysieke aanpassingsvermogen aan extreme kou, eenzaamheid en heimwee, vitale kwaliteiten in de geplande kolonisatie door de mens van de laatste grenzen op aarde en in de ruimte.

Wanneer hij niet met medesoldaat Andres zware arbeid verricht, wordt Creature door de Dokter van de brigade geobserveerd en onderzocht, en verzorgd door zijn begeleidster Marie, op wie hij verliefd is. De komst van de Majoor doorbreekt de routine van de brigade met nieuws over de historische missie waarvoor ze hebben getraind. Creature wordt op een zware expeditie gestuurd. Bij zijn terugkeer begint het aftellen en viert de brigade het aanstaande vertrek. Zonder dat ze waren uitgenodigd dansen Andres en Creature mee, maar plots worden de festiviteiten onderbroken.


Pauze


Tweede bedrijf

De Dokter viert het succes van haar experimenten op Creature met een presentatie voor de brigade. De Majoor probeert Marie te verleiden door haar mee uit te nodigen op de missie, en stuurt Creature weg, recht de sneeuwstorm in. Creature krijgt klappen van de Majoor. Het aftellen tot de lancering van de missie begint. Wanneer Marie de avances van de Majoor afslaat, wordt die kwaad en begint hij te dreigen. De brigade en de Majoor verlaten het terrein. Eenzaam tussen de brokstukken blikt Creature terug en rouwt hij om het verlies van Marie.


Foto's: Filip Van Roe

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Volg ons