• Concert

Het verhaal van Die Fledermaus

Het is allemaal de schuld van de champagne

do 19 okt 2023

Johann Strauss Operetta Fledermaus

Eerste bedrijf

In het huis van de Eisensteins

De jolige Alfred brengt zijn vroegere geliefde Rosalinde, die nu getrouwd is met de welgestelde Gabriel von Eisenstein, een serenade. Rosalinde is gecharmeerd en wil met hem afspreken. Het toeval wil dat haar man weldra het huis verlaat: Eisenstein moet acht dagen naar de gevangenis omdat hij een ambtenaar heeft beledigd. Zijn vriend, Dr. Falke, overtuigt hem echter eerst met hem mee te gaan naar het bal dat Prins Orlofsky organiseert. Tegenover Rosalinde doet Eisenstein alsof hij naar de gevangenis vertrekt.

Als ook het kamermeisje Adele verdwenen is – zogezegd om haar zieke tante te bezoeken, maar in werkelijkheid om op uitnodiging van haar zus Ida naar hetzelfde bal te gaan – is voor Alfred en Rosalinde de kust vrij. Het gezellige onderonsje wordt verstoord door de komst van gevangenisdirecteur Frank, die zijn gevangene persoonlijk komt halen. Om Rosalinde niet te compromitteren doet Alfred alsof hij haar man is. Hij kan niet anders dan zich te laten arresteren door Frank.

Tweede bedrijf

In de villa van Prins Orlofsky

Het bal bij Prins Orlofsky is een overweldigend feest, alleen schijnt hier en daar iets niet te kloppen. Ida bijvoorbeeld heeft Adele helemaal niet uitgenodigd. Een zekere Markies Renard blijkt Gabriel von Eisenstein te zijn. Chevalier Chagrin is niemand minder dan gevangenisdirecteur Frank. En de gemaskerde, beeldschone Hongaarse gravin is eigenlijk Rosalinde, voor wie Markies Renard, alias Eisenstein, meteen in vuur en vlam staat. Zonder enig vermoeden gaat hij op veroveringspad, terwijl de verveelde Prins Orlofsky en de sluwe dr. Falke geamuseerd toekijken. De misverstanden groeien en de champagne blijft vloeien.

Derde bedrijf

In de gevangenis

Tegen de ochtend ontmoeten de bekaterde ‘Markies Renard’ en ‘Chevalier Chagrin’ elkaar in de gevangenis: de een als gevangene, de ander als directeur. Verwarrend, want Frank meende gisteravond zijn gevangene gearresteerd te hebben. Ook de andere balgasten komen druppelsgewijs binnen. Uiteindelijk blijkt dat Dr. Falke een en ander in scène heeft gezet en er zo voor heeft gezorgd dat Eisentein op het bal begon te flirten met zijn eigen vrouw. Falke wilde op die manier wraak nemen voor een loer die Eisenstein hem in het verleden heeft gedraaid en hem de spotnaam ‘die Fledermaus’ (de vleermuis) heeft opgeleverd. Gelukkig wordt de situatie kostelijk weggelachen en schenkt Rosalinde de beschaamde Eisenstein vergiffenis. ‘Der Champagner war an allem Schuld!’


ONTDEK DIE FLEDERMAUS

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Volg ons