• Synopsis

Het verhaal van Tristan und Isolde

Een allesverterend liefdesverlangen

do 9 mrt 2023

P Capture décran 2022 12 28 à 16 09 35

In ‘Tristan und Isolde’ volgen we het verboden liefdesverhaal tussen een melancholische ridder en een ontembare prinses.

EERSTE BEDRIJF: DE WOEDE

Tijdens een gevecht doodt Tristan Isoldes verloofde Morold. Wanneer Isolde de gelegenheid heeft zich te wreken, meent ze in Tristans blik te lezen dat hij haar bemint. Ze verzorgt zijn wonden en redt zo zijn leven. De opera begint wanneer Tristan Isolde als gevangene meevoert naar koning Marke, die met haar wil huwen. Isolde is uitzinnig van woede en kan Tristans verraad niet verkroppen. Om hem te doden en daarna zelf te sterven, draagt ze haar dienares Brangäne op een gifbeker te bereiden. In plaats daarvan zorgt Brangäne voor een liefdesdrank die het jonge paar onlosmakelijk met elkaar verbindt: Isolde met Tristan, en Tristan met Isolde.

Capture décran 2022 12 28 à 13 13 01

TWEEDE BEDRIJF: DE LUST

Terwijl koning Marke op jacht is, wacht Isolde koortsachtig op Tristan. Het wordt hun eerste ontmoeting sinds haar huwelijk met de koning. Brangäne waarschuwt herhaaldelijk dat dit een valstrik van Melot is, een vriend van Tristan die heimelijk verliefd is op Isolde. Maar tevergeefs: de twee geliefden leveren zich volledig over aan hun onmetelijke, sidderende begeerte. Koning Marke betrapt hen en is diep bedroefd om hun verraad. Melot is buiten zichzelf van razernij en brengt Tristan, die zich niet verdedigt, een dodelijke wonde toe. Tristan hoopt dat Isolde hem zal willen volgen in de dood.

Capture décran 2022 12 28 à 17 53 43

DERDE BEDRIJF: DE MELANCHOLIE

Tristan is dodelijk gewond teruggebracht naar zijn geboorteland door zijn trouwe vriend Kurwenal, en wacht op Isolde. De koorts bezorgt hem hallucinaties. Hij gelooft dat Isolde aan zijn zijde staat. Hij denkt een oud deuntje uit zijn kindertijd te horen, terwijl de pijnlijke herinnering aan de dood van zijn ouders sterker is dan ooit. Isolde, die de zee is overgestoken, komt eindelijk aan. Tristan sterft. Koning Marke heeft van Brangäne vernomen dat Tristans liefde voor Isolde te wijten is aan een toverdrank en niet aan zijn vrije wil. Maar de vorst komt te laat om vergiffenis te schenken. Kurwenal en Melot doden elkaar. De dood is alomtegenwoordig. Isolde, in extase, wil opgaan in het heelal, bezwijmen: ‘verdrinken, verzinken, – onbewust –, opperste genot!'

Ontdek Tristan und Isolde

Capture décran 2022 12 28 à 23 24 52
Stills uit de video van Philippe Grandrieux

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Volg ons