Firebird/Exhibition

Info en tickets

Firebird/Exhibition

Firebird/Exhibition

a5cP60000006Mb4IAE-a0b0N00001K4512QAB


Ballet Vlaanderen reist af naar Sankt Pölten in Oostenrijk met haar Firebird en Exhibition van artistiek directeur Sidi Larbi Cherkaoui.

Met Firebird biedt Sidi Larbi Cherkaoui een nieuwe kijk op het eeuwenoude Russische volksverhaal, De Vuurvogel. De niet-narratieve versie van Sidi Larbi Cherkaoui draait rond de morbide gruwel van het vuur en de schoonheid van het hernieuwde leven dat daaruit ontstaat. Centraal staat de kracht van een mens om als een feniks uit zijn as te herrijzen. De muziek is van de hand van een jonge Igor Stravinsky, die hiermee op slag wereldberoemd werd.

Exhibition is een choreografie op de tonen van Moesorgski’s Schilderijententoonstelling, gecomponeerd als hommage aan zijn gestorven vriend Viktor Hartmann uit 1874. Ook Sidi Larbi Cherkaoui refereert aan de liefde voor een persoon die er niet meer is. De choreograaf verbindt de Russische virtuoze Berezka met de pivoterende rituele Derwisj en zijn zo eigen vloeiende handbewegingen. Als porseleinen poppen bewegen de vrouwen zich, als zijn ze gevangen in de portretlijsten. De dansers lijken het uit te schreeuwen: een schreeuw om erkenning, om gezien te worden. Een diep-menselijk verlangen dat ons allen verbindt, maakt Exhibition tot een utopische voorstelling.


De makers


Foto's


Data

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Volg ons