The Golden Stool

Info en tickets

The Golden Stool

muziektheater vonk festival wereldcreatie All Arias

The Golden Stool

Gorges Ocloo - LOD muziektheater

a5c5p000000LASYAA4-a0b5p00001RKwLkAAL


Een afropera over een koloniale onafhankelijkheidsstrijd waarin klassiekers uit de westerse muziek vermengd worden met Afrikaanse tradities.

Wie is Nana Yaa Asantewaa? Wat heeft ze betekend? En wat is haar nalatenschap?

Een oude vrouw neemt rond 1900 de leiding in het verzet tegen de troepen van de Britse Monarch en houdt samen met de door haar opgerichte vrouwenbrigade een jaar lang stand in een gevecht om de Golden Stool, troon en trots van het Asantevolk in Ghana.

Al jaren worden de Asante afgeslacht voor hout, goud en cacao. De industriële revolutie in het verre Engeland vraagt om middelen, veel middelen, als een hongerig beest. Het opeisen van de Golden Stool door de Britse Monarch was voor Nana Yaa Asantewaa en haar vrouwen de druppel. De Golden Stool zou het land niet verlaten!

Nobulumko Mngxekeza-Nziramasanga (sopraan), Nonkululeko Nkwinti (mezzosopraan), Doris Bokongo Nkumu, Nathalie Bokongo Nkumu, Abena Biney Gloria, Titilayo Oliha, Saar-Niragire De Groof, Briana Stuart, Maïmouna Badjie en Somalia Williamson zingen, spelen en dansen het verhaal van Nana Yaa Asantewaa en haar moedige strijd, op de tonen van beroemde aria’s uit het klassieke westerse operarepertoire - dat Gorges Ocloo zich voor de gelegenheid heeft toegeëigend. Händel, Bizet, Sjostakovitsj, Verdi, Vivaldi, Beethoven, Orff,… ze passeren allemaal de revue. Met deze AfrOpera legt Gorges Ocloo zijn wortels bloot.

Een coproductie van Opera Ballet Vlaanderen.

ca. 1 uur en 45 minuten

Een productie van LOD muziektheater & Toneelhuis. Een coproductie van Opera Ballet Vlaanderen & O. Festival Rotterdam.

Met de steun van enoa & the Creative Europe Programme en de tax shelter maatregel van de Belgische federale overheid .

Tax shelter partner: Flanders tax shelter

Met dank aan Lukas Vanhoutte, Naomi Lampariello, Peter King, Wilhelmina Donkoh, The Queen Mother of Ejisu, The Women Commission Office of the Koforidua Technical University.


De makersData

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Volg ons