• Opera
  • Ballet
  • Vonk

Een seizoen vol verlangen

Een kort en begerig overzicht

di 17 mei 2022

BEELD HOMEPAGE 22 23 PDP 2048 X1434 BIS

Seizoen 2022-2023 van Opera Ballet Vlaanderen staat helemaal in het teken van verlangen, in al haar vormen, geuren en kleuren. Van gitzwarte romantiek tot passionele liefde, over een onweerstaanbare drang om te wreken, tot een verlangen dat alles en iedereen overstijgt en de mens en de hele planeet naar de vernieling brengt.

Ontdek hieronder een kort en begerig overzicht van de komende producties waarin het thema verlangen centraal staat.

Welkom bij Opera Ballet Vlaanderen.
Welkom in een seizoen vol verlangen.

Verlangen in al haar gedaanten

Een van de meest beschreven en bezongen verlangens is en blijft natuurlijk die van de liefde. Een verlangen dat ook dit seizoen weer vurig en meermaals onze podia zal innemen om jou mee te voeren en (be)roeren. Zo vertelt Verdi, in zijn vroege meesterwerk Ernani, het meeslepende verhaal van de het ontembare verlangen naar de onmogelijke liefde tussen de outcast Ernani en Elvira.

Maar, vaker dan soms, wordt het menselijk verlangen zo groot dat het de mens en de planeet naar de vernieling werkt. Een verlangen dat zich het komende seizoen in meer dan één zinderende productie laat zien en voelen. In Goethes Faust, bijvoorbeeld. Het verhaal van de ontgoochelde wetenschapper die zijn ziel aan de duivel verkoopt, kent u allicht. We presenteren het u maar wat graag in de zeven iconische scènes van Robert Schumann die genadeloos onder de huid kruipen.

"Opera gaat nu eenmaal gepaard met een flinke dosis passie."

Artistiek directeur Jan Vandenhouwe


In de monumentale balletvoorstelling Creature dompelen de dansers je onder in een onaards verhaal over uitbuiting en menselijke grenzen, outsiderschap en het verlangen naar verbondenheid. Als summum van verlangen is Tristan und Isolde in de productie van cineast Philippe Grandrieux een spektakel waarin je als luisteraar niet anders kan dan je gretig aan de koortsige energie van Wagner overleveren. En voor wie het niet grotesk genoeg kan, is een Kurt Weills’ Aufstieg und Fall der Stadt Mahagonny een onweerstaanbare aanrader. In deze uitbundige opera over drie voortvluchtige criminelen worden de menselijke ondeugden en zuchten naar genot meer dan botgevierd.

Gelauwerde virtuositeit en traditie mag niet ontbreken

De traditie, het erfgoed en het talent van Opera Ballet Vlaanderen is en blijft, tussen alle zuchten naar vernieuwing door, jong en oud begeesteren. Dus ook daarmee blijven we beroeren. Mozart/Concert Arias, de Rosas-productie waarmee Anne Teresa De Keersmaeker in 1992 het Festival d’Avignon verblufte, komt, na Gent, ook naar Antwerpen. Het belooft een onvergetelijke choreografische mijlpaal voor de dansers van Opera Ballet Vlaanderen en een must-see voor elke balletliefhebber.

Satyagraha Koen Broos © Eastman
"De rijke danstraditie in ons land doet internationale collega’s duizelen."

Artistiek directeur Jan Vandenhouwe

En met diezelfde goesting en fierheid brengen we Satyagraha, de overweldigende opera van Philip Glass. Sidi Larbi Cherkaoui, die dit huis nog maar net uitzwaaide als artistiek directeur, verzorgt de regie en choreografie van deze magnifieke dialoog tussen opera en ballet.

Durf en vernieuwing

Bovenop al dat begeerlijk erfgoed, presenteren we ook dit seizoen enkele ongeziene producties die de honger naar vernieuwing meer dan ooit zullen stillen.

In Le nozze di Figaro gidst regisseur Tom Goossens ons door een labyrint aan verwikkelingen aan de hand van Mozarts mooiste aria’s, duetten en ensembles. En in het participatieproject A Bigger Thing creëert de Argentijnse choreograaf Lisi Estaras samen met een diverse groep van vijftig dansers uit Gent een grootschalige danstheatervoorstelling op de tonen van de Argentijnse tangovernieuwer Eduardo Rovira. Het verlangen naar ontmoeting, intimiteit en toenadering wordt onontkoombaar.

Een hunkering naar verbinding en verdieping

Helemaal nieuw dit jaar zijn onze associate artists: op zoek naar verbinding en verdieping gaan we meer dan één intense en langdurige samenwerking aan met enkele bejubelde choreografen. Zij zullen nieuw of bestaand werk presenteren en een nauwe band met onze dansers opbouwen.

Ook de Amerikaanse choreograaf Jermaine Spivey wordt zo’n associate artist. Hij is een van de spannendste namen in de balletwereld vandaag. Zijn eerste creatie voor ons huis wordt Extant, een dialoog tussen dans en muziek, doordrongen van de Afro-Amerikaanse cultuur.

"We kijken heel erg uit naar Jan Martens, met een eerste indrukwekkende productie FUTUR PROCHE op het 76e Festival d’Avignon met een echte wereldcreatie."

Artistiek directeur Jan Vandenhouwe

Een seizoen vol verlangen? Wij zijn er klaar voor!

  • Bekijk het volledige seizoensoverzicht hier, geef je over aan je verlangens & reserveer tijdig je stoel.
  • Je abonnement vernieuwen of wijzigen kan tot 27 mei.
  • Een nieuw abonnement kopen kan vanaf 8 juni.
  • De losse ticketverkoop start op 25 juni.

Zo graag tot dan. Wij popelen.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Volg ons