• Seizoen 23/24

Seizoen 23/24 in vogelvlucht

do 4 mei 2023

Vechtscene Bozalp

Met maar liefst zes wereldcreaties presenteert artistiek directeur Jan Vandenhouwe een seizoen vol nieuwe ontmoetingen. Alain Platel en Berlinde De Bruyckere verenigen ballet en opera in Ombra en dansliefhebbers mogen daarnaast uitkijken naar drie producties die nooit eerder vertoond werden. Daan Janssens componeert de nieuwe opera Brodeck naar het boek van Philippe Claudel en in de Vonk-productie Schemer trakteert Maja Westerveld mensen uit Antwerpen, Gent en Mechelen op café.

OPERA

Met La clemenza di Tito van Wolfgang Amadeus Mozart kijkt de bekende theatermaker Milo Rau het operagenre voor het eerst in de ogen. Hij plaatst Mozarts ‘verlichtingsopera’ in de werkelijkheid van vandaag waarin mensen op de vlucht onmenselijk behandeld worden. Niet-professionele spelers én mensen op de vlucht krijgen een stem in zijn regie.

Deze coproductie werd gemaakt voor de opera van Genève maar kon daar in volle coronacriris enkel eenmalig digitaal gestreamd worden. De Belgische première wordt dus de eerste live-vertoning van deze productie onder de muzikale leiding van muziekdirecteur Alejo Pérez. De Britse tenor Jeremy Ovenden vertolkt Tito, de Poolse sopraan Anna Malesza-Kutny zien we als Vitellia en Anna Goryachova als Sesto.

Alain Platel omschrijft zijn werk als een ontmoeting tussen mensen die te lang op één plek blijven. “En plots gebeurt er dan iets,” zegt hij. Na het internationale succes van C(H)OEURS brengt hij nu de dansers, het koor en het Symfonisch Orkest Opera Ballet Vlaanderen samen met zanger en performer TK Russell voor een nieuwe hybride productie: Ombra. Dit keer werkt hij met muziek van o.a. Händel, Mozart, Bach en Beethoven. De Belgische beeldende kunstenares Berlinde De Bruyckere ontwerpt het decor.

GTG Clemence Titus2021 Carole Parodi 5141
Grand Théâtre de Genève (live stream '21) | CAROLE PARODI

In de geprezen Franse roman Le Rapport de Brodeck van de succesauteur Philippe Claudel zorgt een ontmoeting met De Anderer voor een tragedie die herinnert aan de donkerste pagina’s uit de moderne geschiedenis. De Belgische componist Daan Janssens neemt het boek als onderwerp voor zijn derde opera: Brodeck. De Belg Fabrice Murgia regisseert, met de Zweedse dirigente Marit Strindlund als muzikaal leider en in de voornaamste rollen de Franse bariton Damien Pass, de Italiaanse sopraan Elisa Soster en de Belgische acteur Josse De Pauw.

Na een lange afwezigheid staat er opnieuw operette op het programma en wel met een semi-scenische versie van Die Fledermaus van Johann Strauss onder de muzikale leiding van niemand minder dan maestro Alexander Joel, die geen onbekende is in ons huis en de Weense zwier perfect in de vingers heeft. Een uitmuntende cast van operettestemmen als de Duitse tenor Christoph Strehl als Von Eisenstein, de Italiaanse sopraan Caterina Marchesini als Rosalinde, de Witrussische sopraan Maria Chabounia als Adele en de Oostenrijkse bariton Wolfgang Stefan Schwaiger laten de champagnekurken feestelijk knallen. Regisseur Tom Goossens houdt een oogje in het zeil en leidt het feestgedruis in goede banen.

Twee internationaal bejubelde producties komen terug en vervolledigen het operaseizoen: Les Pêcheurs de perles van Georges Bizet in de regie van FC Bergman en Jenůfa van Leoš Janáček in de beroemde regie van Robert Carsen.

34 A5212 1
Foto uit seizoen 18/19: Annemie Augustijns

BALLET

In het balletprogramma vormen twee klassiekers uit het repertoire één avond. Het legendarische Petroesjka van Igor Stravinsky en Die sieben Todsünden, het ballet chanté van Kurt Weill.

De Israëlisch-Duitse choreografe Ella Rothschild, die bekend staat om het gebruik van poppen in haar choreografieën, haalt het ballet Petroesjka uit zijn oorspronkelijke setting en brengt een nieuw verhaal over het spanningsveld tussen mens en natuur.

De Belgische choreograaf Stijn Celis, die al lang furore maakt in het buitenland, choreografeert voor het eerst een ballet bij Opera Ballet Vlaanderen: Die sieben Todsünden waarvoor Kurt Weill ook songs componeerde. Deze zullen gebracht worden door Sara Jo Benoot en nieuw talent van de International Opera Academy.

Niet enkel het decorontwerp van Eva Veronica Born verbindt beide balletten, de magistrale muziek van Stravinsky en Weill wordt live gebracht door het Symfonisch Orkest Opera Ballet Vlaanderen onder leiding van Alejo Pérez.

Half Life 1
Foto uit seizoen 21/22: Filip Van Roe

Opera Ballet Vlaanderen wil sleutelwerken uit het Vlaamse danserfgoed een veilige plek bieden door ze door te geven aan een nieuwe generatie. Een nieuw werk dat zo in het repertoire komt van OBV is PUUR van Wim Vandekeybus. Deze iconische voorstelling uit 2005 neemt antieke mythes en het bijbelse verhaal van de slachting van de onschuldige kinderen als uitgangspunt voor een choreografie over extreem geweld tegen onschuldigen. In deze hybride voorstelling komen dans, theater en film samen in een duister universum waarin Vandekeybus’ wervelende bewegingstaal en zinnenprikkelende beelden nooit aan poëtische kracht inboeten.

Associate artist bij OBV Jan Martens komt opnieuw met een wereldcreatie. Na het grote ensemblewerk dat het internationaal bejubelde FUTUR PROCHE was, kiest hij voor een intiemer werk GRACIELA QUINTET op muziek van de Argentijns-Uruguayaans componiste Graciela Paraskevaídis. Daarnaast herwerkt hij een fragment uit zijn solo voor de dansers van Opera Ballet Vlaanderen.

Het nieuwe werk van Martens gaat in dialoog met twee klassiekers van Anne Teresa De Keersmaeker, eveneens associate artist bij OBV, op muziek van Steve Reich: Piano Phase en Clapping Music alsook met Twelve Ton Rose van Trisha Brown. De hedendaagse kamermuziek, die de rode draad door dit programma vormt, wordt live gebracht door Hermes Ensemble.

Een laatste wereldcreatie komt uit de rijke verbeeldingswereld van de Amerikaanse choreograaf Richard Siegal. Zijn New Ballet mécanique wordt een samenwerking met installatie- en geluidskunstenaar Zimoun die uit constructies van alledaagse elementen immersieve werelden schept vol beweging en klank. Dit werk krijgt een perfecte tegenhanger in Half Life van Sharon Eyal, de onweerstaanbare hit van twee seizoenen geleden op de pompende technobeat van Ori Lichtik.

Maar het dansseizoen begint met een klassieker uit eigen huis: Choreolab. Ook nu weer mogen de dansers zelf aan de slag als choreograaf. Dit keer wordt elke choreografie live begeleid door leden van het Symfonisch Orkest Opera Ballet Vlaanderen. Choreolab trapt het seizoen al vroeg op gang met een première op 1 september.

CONCERTEN

Die vroege aftrap van het seizoen maakt het helaas niet mogelijk om dit jaar deel te nemen aan Klassiek in de Stad, maar een reeks ambitieuze concerten maakt dat ruimschoots goed. Het Requiem van Gabriel Fauré, de monumentale Zevende Symfonie van Antonín Dvořák en de onweerstaanbare Negende Symfonie van Beethoven vormen de ruggengraat van het concertseizoen en worden allemaal gedirigeerd door maestro Alejo Pérez. Daarnaast zetten we onze succesvolle reeks aperitiefconcerten verder waarin talent uit eigen huis een spotlight krijgt.

Alejo Pérez Portret
Alejo Pérez

VONK

De pijler rond ontwikkeling van nieuw talent, inclusie en innovatie, Vonk, zorgt voor een nieuw groot participatief project. In Schemer nodigt Maja Westerveld inwoners uit Antwerpen, Gent en Mechelen van allerlei leeftijden en culturen uit. Zoals in een café wanneer de avond valt of de zon opnieuw opkomt komen de verhalen van mensen naar boven. Er wordt verteld en gezongen, gevierd en getreurd. Deze geëngageerde groep inwoners repeteert nu al volop aan dit project.

Regisseur Benny Claessens neemt in White Flag de godinnen uit de oude mythen als uitgangspunt. Zijn godinnen worden Benjamin Abel Meirhaeghe, Teresa Vittucci en Challenge Gumbodete. Samen met een queer koor rebelleren ze tegen traditionele mannelijke waarden zoals kracht, genialiteit en heldendom. White Flag wordt een muziektheatervoorstelling over hoe we naar een nieuw begin kunnen komen.

Een andere kruistocht houdt halt in Antwerpen. De succesvolle familie-opera Kruistocht van Frederik Neyrinck wordt nu gebracht met het Youth Orchestra Flanders.

Uiteraard zorgt het nieuwe seizoen voor nog andere ontmoetingen tijdens de inleidingen, rondleidingen, film en nog veel meer.

THEATER NEUMARKT White Flag Foto Philip Frowein Print 25
Foto: White Flag - Philip Frowein

Ontdek seizoen 23/24

Foto top: Olgaç Bozalp

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Volg ons